Satürn Cuntası

rrrrr

Rahmetli Turgut Özal Başbakan olduğunda sene 1983 idi. 56 yaşında bu makama erişen rahmetli Turgut Özal’ın döneminde çocuktum. Özal cuntaları bu ülke için reform sayılacak kadar önemlidir. Bürokrat kişiliği ile Cumhurbaşkanı olarak tarihte yerini alan bir devrin lideri neler yapmadı ki?

SENE 1983 SATÜRN TERAZİ BURCUNDA

SENE 1985 SATÜRN AKREP BURCUNDA 

TURGUT ÖZAL CUNTALARI 

Turgut Özal, 1983, 1987 genel ve 1984 yerel seçimlerini kazandı. İki referandum kaybetti. 1989’da Köşk’e çıkarken ANAP’ın oyu yüzde 20’ydi. Özal, Demirel’in DPT ve Başbakanlık Müsteşarlığını yaptı. Aralarında önce ağabey-kardeş ilişkisi vardı. Sonrasında ise sert siyasal rekabet oldu. Demirel, Özal’a ”tapulu arazime gecekondu yaptırmam” dedi ve Çankaya’dan indirmek için mücadele verdi. Turgut Özal’ı bulunduğu makamlara biraz kader, biraz şartlar, biraz da askerler taşırken,  12 Eylül 1980 darbesi olmasa Özal belki de emekli olacak ve köşesine çekilecekti. Partisine, rakipleriyle ilişkilerine ve kampanyalarına bakıldığında Özal, Amerikanvari bir siyasetçiydi. Siyasi yasakların kalkmasıyla ilgili düzenlenen referandumda ”No”yazılı tişörtler giydirmesi, Cumhurbaşkanı olduğunda şortla karakol denetlemesi akıllara gelen ilk örneklerdir. Özal, reformlarını 24 Ocak 1980 kararlarıyla başlatmış ve Bülent Ulusu hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak devam ettirmişti. Özal reformlar konusunda radikal ve devrimciydi. En sevdiği sözcük ”değişimdi”. Otoyollar, barajlar, hızlı tren, organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere Özal’ın başlattığı ancak bitiremediği dev projeler yer almıştır. Özal’ın başlattığı iktisadi ve toplumsal politikaları kısa sürecte sonuç verdi. Anayasada yer alan bir çok madde kendi döneminde değişime uğramış ve Özal ”tabu yıkan lider” olarak tarihe geçmiştir.

Sıralama yapıldığında bunlar ilk akla gelenler arasında. Aslında başka bir eylem yapmıştır ki Sn ÖZAL; Tütün ve tütün tekeli yasasını değiştirerek, yabancı içki ve sigara alım-satımı ile yabancı sermayeye teşvik getirmiştir. Yabancı içki ve sigaranın Türkiye pazarına girmesi ve yayılması kendi döneminin hediyesidir. Cumhuriyet tarihinde Anayasa maddeleri arasında yer alan Döviz kullanımı sıradan vatandaş için yasaktı. Cebinde ve evinde döviz bulunduranlar hapse giriyordu. Yurt dışı çıkışlarında ise meblağ yine kısıtlıydı. 1980 darbesi sonrasında 1983 yıl sonunda yapılan Kambiyo Rejimi değişikliği ile paramıza eş değer döviz serbest bırakılmış ve 1983 yılında Dolar paritesi %50’lik artış göstermiştir. Böylelikle rahmetli Turgut Özal’ın bu yasağı kaldırmasi ile döviz ile yapılan eylemler toplumun gündelik hayatına geri dönmüştür. 1983 itibariyle yasal olmamakla birlikte döviz kuru üzerinden iş yeri kiralama, ev kiralama, arsa alım-satımı, lüks araç alım-satımı yaygın olarak gerçekleşmiştir.

SENE 2014 SATÜRN AKREP BURCUNDA 

Tam olarak aradan geçen 33 yıl. Bakalım neler değişmiş? T.Satürn natal mundane haritada natal Jüpiter’e dokundukça başta Anayasa maddeleri olmak üzere Jüpiter karakası ve 6.ev konuları kapsamınca değişimin eşiğine gelmemize vesiledir. JÜPİTER : Din ve hukuku, din kurumlarını ve ibadet yerlerini, adalet sistemini, ulusal varlıkları, Anayasa maddelerini, eğitim-öğretim kurumlarını, bankaları ve bankerleri temsil eder. 2014 Eylül ayından bu yana yaşanılanların kısaca özetidir.

Sn Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise doğuştan siyasetçi bir misyona sahip. Öğrencilik yıllarından itibaren sırasıyla Refah Partisi’nin Beyoğlu İlçe Başkanı, İl Başkanı oldu. İstanbul Belediye Başkanı olduğunda 40 yaşındaydı. Politika kulvarlarında siyasete yeniden ruh kazandıran Sn Cumhurbaşkanı Genel başkanlık yaptığı, Partisine ait seçim dönemlerinde tüm seçimleri kazandı. Erdoğan ise merkez sağ seçmeni AK Parti çatısı altında toplayarak bu alanda rakipsizliğini ilan etti. Zaman içinde kendisine rakip olabilecekleri de yanına aldı. Merkez sağın rakipsiz tek adresi oldu. Recep Tayyip Erdoğan ise daha çok Türk tipi bir başbakan olarak hafızalara kazındı. Ailesini ve özel yaşamını medyadan uzak tutarak muhafazakâr bir aile reisi rolü çizdi. Sn Cumhurbaşkanı Türkiye için tüm reformları sessizce zamana yayarak gerçekleştirdi. Zaman zaman sezgisel davranışları ile Özal’ın açtığı yoldan emin adımlarla ilerleyerek demokrasinin kalitesini yükseltti.

33 YILIN ÇETELESİ

Gökyüzü tabularına göre hareket ettiğimizde Venüs parayı temsil eder. Sadece Venüs hareketiyle yorum yapılmaz, yapılamaz. Jüpiter, Mars ve Satürn kadar Ekliptik Düzlem değerlendirilmelidir. Yıl 2016 Temmuz ayında başladım sizlere yazmaya, yıl sonuna kadar döviz kurunda %30’luk artış yaşanılacaktır diye sosyal medya hesaplarımda bildiriler yayınladım. Sn Cumhurbaşkanı bu gidişata bir dur demelidir. Ekonomik anlamda adaletsizliğin pençelerine düştüğümüz, kurda ki artışın göstergesidir. Sıradan vatandaştan tutunda, konunun profesyonellerine kadar, orta halli yurdum insanı durumdan ciddi anlamda zarar görmüştür. Venüs seyrini değerlendirecek olursak önümüzde ki 1.5 aylık dilimde gezegenin Kova seyri başladığında alacağı Satürn kare görünümü ve Ketu teması kadar 2016 yılının Aralık ayı ve 2017 yılının Ocak-Şubat-Mart ayları Anayasa maddelerinde ciddi ve kalıcı madde değişikliklerine sebeptir. Sn Cumhurbaşkanı’nın yaptığı çağrılar beni geçmiş arşivleri kurcalamaya yöneltti. Rahmetli Turgut Özal’ın kaldırdığı ”Döviz yasaklı süreci” AKP tarafında yeniden düzenlenerek T.B.M.M’sinde onaya sunulup, belki ülkemizde dövizde sabit kur, ya da döviz kullanımın tamamen tedavülden kaldırılması kadar önemlidir. Vermiş olduğum tarihler de yasa değişikliğine gidilerek döviz kullanımına yeni uyarlamalar getirilebilir. Satürn için 2017 yılının ilk 6 ayı, ülke mundane haritasında oldukça manidarken, yılın ikinci yarısı 2014 yılından bu yana yaşanılan tüm olaylarda temizlik mahiyetinde bir enerjiyi açığa çıkartacaktır. 2017 Eylül itibariyle 2017 yılının ilk 6 ayında yaşayacaklarımız tam anlamıyla 2020 yılına kadar mevzuatı korumaya, değişim-dönüşüm enerjisini en doruk noktada hissetmeye yeterlidir. AKP hükümeti iktidarı esnasında ise alkol tüketimine yeni bir uyarlama getirilmiştir. 33 yıllık süreçte benzer bariz etkilerin yaşanması ancak karmanın efendisi Satürn’e aittir.

-Türkiye vilayetler bazında bölünerek Başkanlık sistemi adı altında yönetilecektir.

-AKP 2023 yılına kadar tek başına iktidardır.

-Recep Tayyip Erdoğan Rasi haritası yükseliştedir.

-Anayasa maddelerinde değişim söz konusudur.

-2018-2019 oldukça manidar geçecek, bir çok açık düşmanla mücadele verilecek zaman dilimleridir.

-Türkiye Shangay Beşlisinde yerini alacaktır.

-2014 yılından bu yana ilmimiz sayesinde kalemimiz bunları tek tek yazmıştır.

Allah devletimize, bayrağımıza, yöneticilerimize zeval vermesin.

Makalenin her bir kelimesi İzmir-Karşıyaka 3.Noter’inden onay görmüştür. Yayın hakkı Vedic Norm-Ayşen Tok’a aittir.

Saygılar

AYŞEN TOK