De-Ja-Vu Merkür Retrosu

 

Siz gezegenler sizler Tanrı’nın yarattıklarısınız. Ve hiç bir sahnede sizi alt edecek yok bilesiniz…….

AYŞEN TOK

Merkür retrosu kırılan tüm potları, devirdiğiniz tüm çamları yeniden yoluna sokmak adına düşünmek için en fevkalade süreçtir esasında.

Bu enerji en fazla İkizler-Yay 1.ev ve 7.ev adına, Kova-Aslan 5.ev ve 11.ev hattını uzlaşmaya davet ediyor. Sevgililerin gönül meşrebinde bir coşku, bir yakarış, bir mazi canlanıveriyor böyle Retro evrelerinde.

‘’Aklımda senden yana bir kaç güzel hatıra ve cebimde yaşayamadıklarımızla birlikte sana yürüyordum.’’  Kaybetme korkusu olan insanın sevgisi kesindir, her zaman daha tutkulu olur. Çünkü sevgi, kaybetme korkusunu getirir.

Her dakika tonlarca aşk, sevgi öldürülüyor, yüreklerde… Ama katil kim? Suçlu hangimiz belli değil? Beyinler bunun cevabıyla meşk ederken, gönüller esenlikleri başka başka limanlarda arıyor.

Hint Astrolojisi bulgularına göre Satürn sevgiyi yok eden yegane gezegen.  İnsan her şeye tahammül edebiliyor da…. Sevgisini biriktirip harcamayan, sevgi cimrisi insana tahammül edemiyor….Ayıplamıyoruz cusse bir Venüs, zararlı yerleşim SEVGİ katili……

Dünya dönüyor…………

Birine duyduğunuz sevgi ve sinir doğru orantılıdır. En çok sevdiğiniz insana, herkesten çok sinirlenirsiniz. Kimleri çok sevmedik ki…Çok sevdik, çok sevilmeyi istedik. Bazen umuttu, bazen coşku, bazen ağır bir yumruktu hayatın bize attığı. Gerçekten sevdiğimizi sandıklarımızı belki bizler gerçekten sevmedik, gerçekten çok sevdiğini zannettiklerimiz de bizleri gerçekten sevmedi.

Öyle yada böyle mutlu ve sevgi dolu bir Retro süreci diyemiyorum.

Fazla abartmayın…..Aşk ve sevgi çift taraflı güzeldir. Sevdiğinizin gerçek yüzünü göreceksiniz çünkü yerlere göklere sığdıramadığınız aşk, bir gün bir hoşçakala sığar. Ne garip değil mi? Akıllara hükmeten bir 2016 yılını bitiryoruz. Sevgili akla geldiğinde içimizde bir yerler sızlıyor. Bunları hissedecek olanlar tüm eksen sahipleri zira Retro sevgiyi vurgulayan bir Nakshatrada ileri geri yapacak.

Bir çok şey var olmaması gereken hayatımda, hiç olmasalardı daha güzel olurdu dediğim insanlar mesela!

Ne onlara gerek vardı aslında ne varlıklarına kaderdi belki de elimde olmadan girmeleri hayatıma!

Aslında kadere suç atmakta kendi aptallığımı gözardı etmeye çalışmak galiba(!) Neyse…

Anlatmak isterdim içimde ne varsa vurabilmeyi dışıma, ama yeteri kadar küfür bilmiyorum onlardan bahsederken kullanabileceğim cümle aralarında(!)

Bildiklerim de yetmiyor ki isimlerinin yerine koymaya!

Ben küfür etmiyorum, hak edene hakkını veriyorum.

Adam oldular da ben mi sevmiyorum?

Sözüm ona bir adım geldiler ben mi kaçıyorum.

Hem gelmesinler…Gitsinler zaten daha fazla tahammül edemiyorum!

Olması gereken çok şey yok yanımda, biraz tebessüm güzel olurdu galiba yanaklarımda!

…ve kendime vakit ayırmayalı çok oldu, kendimi en çok ben seviyorum oysa!

Özlediklerim var uzaklarda, zaten sarılmak istediklerim hep uzakta!

Oysa ne de yakışırdı bana, onların yüzüne karşı bildiğim bütün güzel kelimeler dudaklarıma! ..

Cihat Kök

Zodyağ’ın genç Prensidir O, muzurdur, hınzırdır, gönül çelendir. Kimseyle küslük sevmez, kimin yanında yer alsa onun rengine bürünür. Güneşe 8 dereceden fazla yaklaşırsa yanık Merkür sıfatı kazanır ki bu durum daha da makbuldür. Neden mi böyle söylüyorum? Yanık Merkür’e sahip birçok harita sahibinin özel bir zihin kavrayışı ve zeka düzeylerinin gerçekten çok yüksek olduğunu gözlemledim. Gezegenler öyle güzel bir dizilim hali almadı Gökyüzünde. Gezegenlerin Lagna dahil olmak üzere Rahu ve KETU EKSENİNDE sıkışması neticesiyle oluşan, 2017 kış demlerinde Mars ve Venüs’ün eksen dışına çıkışı ile son bulacak vediğin polemiğe en açık yoga türü olan Kala Sarpa Yoga konusu. Kala Sarpa Yogayı oluşturan Rahu ve Ketu’nun bulunduğu Nakshatra yönetici gezegeni Vimsottari Dasa, Andardasa sürecinde çok önemlidir. Bu gezegenin gücüne ve yerleşimine göre hayatın karmaşası daha bir zorlaşır. Bu Yoga etkisine sahip bireyler de korku, güvensizlik, ruhsal huzursuzluk, mali engeller, üreme sorunları, kronik rahatsızlıklar, zengin bir hattan fakir yaşantıya ani geçiş, ya da fakirlikten ani zenginliğe geçiş, duygusal olarak bağımlılık, zihinsel tutkular, akrabaların ve çocukların size saygı duymaması, kariyer kaygısı, hayatın bir çok alanında olumsuzluk, akrofobi yükseklik korkusu gibi. Doğum haritalarında Yoganın en aktif olduğu yaş ilk Natal Satürn ile T.Satürn sürecinin bitimi yani 33. yaş civarıdır. Bu YOGA etkisinde ki bireylerin hafife alınmaması gereken bir yaşam sınavları vardır. ”Kala Sarpa Yoga etkisinde Doğum haritası insanı çok yükseklere çıkartabilir. Ne kadar yüksek mevki olursa oradan düşmesi de o kadar şiddetli olur.” Hintlilerin bu Yoga hakkında ki tarifi budur.

Retro deyip geçmemek lazım zira her deneyim bir tecrübe hem de en cilalısından. Sembolik yanıyla Merkür gezegeni en çok ”Tanrıların habercisi” olarak tanınır. Hızı, kıvraklığı, çevikliği ve güzel konuşması ile ilgili binlerce mitolojik öykü vardır. Eski Yunan’ın zengin imgeselliğinde, Merkür’ün ruhu, güçlerini göstermeye her zaman hazır biçimde sergilenir. Eylemleri bazen yaramazca da olsa, genelde yararlı şeylerdir. Vediğe göre Satürn oğludur ve iki gezegen Dasası fevkalade etkilere gebedir şayet Rasi haritalarında güçlü evlerde yerleşmiş iseler. Bu sebeptendir ki her birey farklı sınav veririr hayat kulvarında Sadesati yaşayan yükseleni ve Ayı Boğa-Terazi olan üstüne birde Satürn-Merkür Dasa süreciyle başarısını perçinler. Satürn Lagna Boğa ve Terazi burçlarında Yogakaraka gücündedir yani kral birleştirici yöneticisi olduğu ve yerleştiği ev güçlenir.

Yıldız İlmi öyle bir ilim ki hani şu bizim astroloji gerçeğine inanmayanlara ithafen ufak bir hatırlatma yapmadan geçmeyelim. Bu noktaya değinelim ki ilmimizi, falcılık ve büyücülük ya da cincilik karıştıran arkadaşlar okuyuversin.

Yer ve Gök ilk yaratılışta birleşik iken, (lâ taayyün) Hakk Teâla göğü yükseltmiş, yerden ayırmış, yeri ve göğü döşemiş.

”O inkâr edenler görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer, birbiriyle bitişik iken, Biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Yine de onlar inanmayacaklar mı?” (Enbiya Suresi, 30)

”Allah, yedi göğü ve yerden bir o kadarını yaratandır. Allah’ın emri bunlar arasından inip durmaktadır ki, Allah’ın her şeye kadir olduğunu ve Allah’ın her şeyi ilmiyle kuşattığını bilesiniz.”Talak 12

Biz, bir ”oyun ve oyalanma konusu”olsun diye göğü, yeri ve ikisi arasında bulunanları yaratmadık.(Enbiya Suresi, 16)

19 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında iletişim gezegeni Merkür Vediğe göre Yay burcunda ve yöneticisi Venüs olan P.Shadla Nakshatrada geri gidiyor! Merkür’ün Güneş ile beraberliği durumu daha etkili kılıyor. Sözler yanlış anlaşılmaya, bıçak misali kesip, bitirmeye and içmiş gibi. Merkür’e Rahu 5 Trikona ev görünümü var. Ateş elementleri ön planda. Dolayısıyle aynı zamanda sert rüzgarlarla buluşacağız. Ayrıca burada Jüpiter’in kare görünümü yabana atılmamalı. Zafer Merkür’e özgü.  İsmiyle müsemma bir Retro etkileriyle bir 2017 geliyor hayrlara vesile olsun. Bu dönemde yapılması ve yapılmaması gerekenleri herkes biliyor bilmesine de kimse Retro seyre geçen bir yararlı gezegenin yaydığı enerjinin iyi anlamda duble seviyesine yükseldiğinden bahsetmiyor. İşte sırf bu yüzden çok severim Merkür Retrolarını ben! Dünya halini hal yapan biz insanların halidir, neler yaşadık, hangi halde idik, hangi hallerden hale geçtik, geçe geçe ne hale geldik. (Devşirmelere döndük ne 2016 yılıymış be) Yaklaşık üç hafta boyunca ”Merkür Retrosu”nu yaşayacağız. Peki, Merkür ilişkilerimizi ve ruh halimizi nasıl etkileyecek? (Açılsın kutular geçmiş yeniden serilsin tüm gerçekliliği ile DE JA VU) Tesadüfler bazen geçmişte ki bilinmeyeni ortaya çıkartırken, bazen de kaderde yazılı olanların rotasını değiştirir. Merkür’ün Ezoterik Astroloji’de zamanı bir şekilde yavaşlattığı, eski ile bugün arasında bir çeşit köprü vazifesi gördüğü kabul edilir. Bu dönemlerde geçmişten gelen sahneleri anlamaya çalışmalı, karşınıza çıkan sosyal işaretlerin size neler ifade ettiğini algılamalısınız.

Unutmayın, yaşam kendi içinde anlamlı pek çok rastlantıyı bu dönemde karşınıza çıkaracaktır. İlk aşkınız veya eski sevgiliniz ile karşılaşabilir, çocukluğunuzda veya gençliğinizde yaşadığınız pek çok duyguyu bu dönemde kısa bir sürede olsa tekrar hissedebilirsiniz. Bu dönemde yakın zamanda bitmiş ilişkilerde yeniden bir alevlenme ve kişiler arası eski iletişimlerin canlandığı görülmektedir. Bu geçici dönem ortalama 20 gün sürecektir eski ilişkiler de yeniden başlangıçlar söz konusu olamaz sadece geçmişe yönelik yanlış anlaşılmaların telafisi için uygun bir dönemdir unutulmamalıdır ki ”Geçmiş geçmiştir” aşk ve eski sevgili demişken bir iki söz edelim sizlerden gelen mailler genelde hep hüsran içerikli, ayrılanlar, evlenemeyenler, bir dargın bir barışık durumlarda kalanlar ve aşkı hiç tadamayanlar! Retroda giden, Retroda gelir. Biten sevgilerin ardından ve giden aşkların ardından ağlamamayı ve yas tutmamayı, söylenen her sözde şefkat aramamayı, kırılan kalplerin sonunda nasıl olsa bir başkası tarafından onarıldığını unutmamayı evren hatırlatacak herkese!

Kalbe gömülen aşk mıdır? Yoksa sevgi midir? İnsanın sevdalanarak sevmesi ya da sevilmesi kişiyi güzelleştirir peki kırılan gönüller de yeniden yeşerecek olan sevgi damlaları yaraları onarır mı bu süreçte asla! İnsanın sevgiyi içinde taşıması onun duygusal olmasına neden olur. Duygusallıktan arınmış kişilik insan niteliğini kaybetmiştir. Çok değerli bu duygunun hakkını veremeyenler düşünsün. Aşk; bir kez ayaklar altında çiğnendikten sonra bir daha doğrulamayacak kadar nazik bir çiçektir. Aşkı düzeltmeye bir Merkür Retro’su asla yetmez.

Aşk gökyüzünden akacak enerjilerle hayat bulur, özellikle T.Venüs ve Jüpiter’in Natal Şans Noktanıza yapacağı bir görünüm, kavuşum ve üçgen açı kaderinizde yer alacak kişiyi karşınıza çıkartacaktır. 2017 yılının gelişiyle birlikte yükselen nidalarımız gezegenlerin dizilimiyle vücut bulsun bizlere can olsun, damarlarımızda dolaşan kan olsun. Venüs Oğlak burcunda sonra Koç seyrine başladığında  ve Ketu ile kavuşum halindeyken hüznün, şiirin, hazânın, tutkunun ve aşkın, yaz güneşi kadar yakıcı, yıkıcı, tutuşturucu etkilerle buluştuğu günleri yaşatacaktır. Oysa ki kışa özgü beyazın ve grinin tüm tonlarını Fotoğraf Makinemizle yakalamak varken ve soğuğun nefes kesen coşukusunu içimizde, mavinin her tonunu ruhumuzda hissetmenin hazzına varacağız. Ve yitip giden zamanları sefa ile bezemek! Hayat geçip giderken, umut veda ederken, hiçbir şeyin değmeyeceği, en kıymetli varlığın insanın kendi olduğu, kaybetmenin bu kadar kolay olduğu bir çağdayız. 2017 yılına retro gezegenler ile başlamış olmamız ve retrolarla devam ediyor olmamız karmanın yılında ”ya temizle kendini ya da yeni hesaplar yükle defterine”diye vurguluyor.

Yay-İkizler ekseninde yaşanan kümeselleşme, iletişimi ön plana çıkartacaktır. Jüpiter’in görünüm ile eşlik edeceği gökyüzü olayları tatlı tatlı sohbetlere zemin hazırlasın ne diyelim. Merkür; Güney Ay Düğümünün yani Ketunun gerisinde bilin ki iletişim içerikli alanlarla ilgili, katı, sabit, menfaate dayalı, inatçı, bencil, aşırı mülkiyetçi yönlerimiz törpülenmiş olacaktır. Belki biziz tam bu halde olan yüzümüze yüzümüze çarpılacak, belki karşındakidir yüzüne yüzüne çarpacağımız. Yay-İkizler ekseni Merkür’ün zeka yüklü dilininden cesaret alıp gerçekleri haykıracağız. Patlayacağız artık kimbilir. Retro’yu Lagna ve Ay konumunuzdan itibaren hangi evinizde deneyimleyecekseniz o ev konularında fırsatlar kapıda, özellikle Natal Rasi haritalarında, Yay burcunda ve P.Shadla Takımyıldızında gezegeni olanlar hadi yine iyisiniz iyi, torpiliniz evrenden. Deneyimlerimizi yazıyoruz dedik bazen ezbere dayalı tekniğe başvursak ta ruhumuzla yazıyoruz. Denedik gördük doğal zararlılar düz seyirlerinde köşe evlerinde güçlü çalışırken retro halleri ile köşe evlerde faydalı enerji ürettiler. Merkür faydalı bir gezegen, yanına gelenin rengine bürünüyor. Artık sarı, mavi, pembe, mor, kırmızı seçebilirsiniz lakin renk körüyseniz yapabileceğimiz yok! Açın gözlerinizi ve çalıştırın beyinleri süper bir fırsat bu.

Merkür zeka ve kavramayı, konuşma becerisini, eğitimi ve tüm akıl uğraşlarını yönetir. Yazarların, öğretmenlerin ve hatiplerin yaratıcılığından sorumludur. Aynı zamanda ticaret ve pazarlama alanlarını ondan sorulur. İş adamlarının yaşamlarına ışıklarını saçar ! Batı ile Vedic arasında Merkür’ü değerlendirme açısında gözle görülür yegane fark Gezegenin Kova yerine Başak burcunun ilk 15 derecesinde yükselimde sayıldığıdır. Merkür’ün yıldız haritasındaki konumu, harita sahibinin nasıl bir zeka ve sinir sistemine sahip olduğunu, entellektüel seviyesini, kendini ifade edebilme şeklini, iletişim güzcünü, ikna kabiliyetini gösterir. Merkür’ün bulunduğu ev, sizin bilgiyi nasıl toplayıp dağıttığınız alandır. Merkür ters açılar aldığı zaman hayatınızda ki ve iletişim içerisinde olduğunuz diğer kişiler fikirlerinize karşı çıkabilir ya da çok fazla konuşabilirsiniz. Yıldız haritanızdaki diğer gezegenlerle olumlu açılar yaptığı zaman ise yeni anlaşmalar, sözleşmeler yapmak, yeni bir araba almak hatta konferans vermek, eski sevgili ile barış sağlamak, için iyi bir zaman olacaktır.

Vücutta Merkür, sinir sistemini, akciğerleri ve tiroit bezini yönetir. Sinir sistemi, beyin hastalıkları ve sara gibi rahatsızlıklar gezegenin yerleşimi ve aldığı görünümlerle değerlendirilir. Merkür’ün dostları Güneş ve Venüs’tür. Ay, Merkür’ün düşmanıdır. Mars, Jüpiter ve Satürn tarafsız kalırlar. Transit Merkür Ay ve Lagna konumuna göre geçtiği her evde olumlu enerjiler üretmez. Buna göre transit Merkür 2.4.6.8.11.evlerden geçerken olumlu ve faydalı etkiler verir. Diğer evlerden geçişleri ise olumsuzdur. İletişim ve zekanın hakimiyet kurduğu yerdir İkizler Merkür için. En iyi yeteneklerinizden biri bir meselenin bütününü görebilmek, anlaşabilmek ve (taraflar arasında) sözleriniz ile zekanızın paralel ilerlediği alandır. Mantıklı ve sosyal açıdan oldukça maharetlisinizdir. Her türlü gruptan insanla iyi çalışır. Objektif bir bakış açısı hakimiyetinde ve duygular çok kuvvetli olmasa bile sizden mükemmel bir matematikçi, gazeteci, medya sektöründe çalışan, ticarette aktif, sosyal ilişkiler danışmanı olabilir. Düşüncelerim duygularımın bir adım önünde tıpkı şarkılar gibi retronunda etkisi ile düşüncelerimiz zihinsel derinlik kazandırdığı gibi duyguları ifade etmek de zorluk çekileceğini de hatırlatıyor. İlişkiler de kıskançlık ve öfke nöbetleri yaşanabilir yani. Bu nedenle etrafınıza aşılmaz duvarlar örebilirlirsiniz. Bunun sonucunda sosyal ilişkiler sayesinde edineceğimizin kazancı kaybedecek olanlar Lagna ve Ay konumuna göre İkizler ve Yay. Merkür kurala göre hemen karşıt evi ile görünüm yapar. Başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan, sıkı çalışmayla başarı elde edebilirsiniz. Bu Retro süresince çok iyi dinleyip, algı yeteneklerini oldukça geniş tutmalarını tavsiye ediyorum. Sorunları mantıklarıyla çözmenin artısını hissedecekler. Yüzeysel şeylerle zaman harcanmamalı. Bizlere mesajı her türlü tartışmaya varım, zihinler zeka yolu ile çalışacak diyor. Ay ve Lagna konumunu İkizler ile Yay olanların matematiksel zekaları artabilir, evlilik ortağı yada sevgili konumunda ki kişiler ile geçmişe dair iletişim sebebi ile oluşan kırgınlıkların telafisi içinde elverişli bir zamandır. Zeka sevgi içerikli ve istemli çalışacaktır. Depresyona sebebiyet de verebilir. Retro süresinde size önereceğim yegane gerçek, Bilgisayarınızdaki dosyalarınızı yedekleyin, virüslere karşı temkinli olun, unutkanlıklara karşı dikkatli olun. Buraya kadar anlaştık. Retro’yu hepimiz Devlet meselesi haline getirmeyelim, özünü görelim, sözümüzü bilelim ve değerlendirelim Can’larım.

Dasa süreçleri Hint Astrolojisinin için olmazsa olmazıdır ve doğum saatiniz doğruysa tıkır tıkır çalışır. Çok sorulan bu soruya kısa bir cevap verelim. Ayşen Hanım; Yaşanan Dasaların belli bir süresi var mıdır? Her gezegen için, yoksa hepsi eşit midir zaman olarak? Sideral Zodyak’da Dasa sistemi Hint Astrolojisinin en önemli özelliğidir. Dasa periyotları belirli Gezegen hareketlerinin bir insanın hayatında ki önemli olaylara denk geldiği dönemler ve alt dönemlerdir. İnsanın hayatında ki ilk Dasa Ayın doğum anında ki konumuna göre belirlenir. Dasa periyotları 6 yıldan-20 yıla kadar değişir. En uzun Dasa Venüs Dasa, en kısa Dasa Güneş Dasadır. Bu kadar uzun zamanlar için İnsan hayatını resim gibi çizen Dasalar kendi içlerinde de daha kısa dilimlere, detaylı bilgiler veren Bhuktilere bölünürler. Dasa sistemini iyi anlamak Vediğin temelini bilmekten geçiyor. Dasa süreleri kendi içinde ardaşık olarak devam ediyor. Her birey bir Dasa sürecinde doğar ve yaşam etkileri bu yönde filizlenir. Gerçekten Vedic Astrology evreni anlayabilmek ve insan denen bilmeceyi çözebilmek hususunda muazzam sırlar barındırıyor. Tanrı’nın ışığından mahrum kalmayalım. GÜNEŞ 6 Yıl, AY 10 Yıl, MARS 7 Yıl, RAHU 18 Yıl, JÜPİTER 16 Yıl, SATÜRN 19 Yıl, MERKÜR 17 Yıl, KETU 7 Yıl, VENÜS 20 Yıl.

Her insanın hakkıdır aslında kendince kendi dünyasında. Çok istediklerine kavuşmak ya da kavuşamamak  gül hatmi misali hayatın içindeki gelgitlerle büyümek, yaşamın kökündeki özle beslenmek, zehir ile ölmek (mecazi anlamda) ve ruhumuzdan kaynaklı hayata geçen her zerre de illa diyorum ki YAZGI. Bunu kabul ettiğimiz an başarılı, isyan hallerinde ise biliriz ki ağır Gezegen transitlerine maruz kaldığımızı. Dillerimize bir şarkı düşer sonrasında notaları hep hüzzam vurur. ”Bir” ve ”ile” kavramı ile teselli ederiz kendimizi, ”BİZ” olamamanın mutsuzluğu sarar benliğimizi, umut yeşerdikçe nefes alıyoruz demektir. Sürüklendiğimiz sürece nereye gittiğimiz değil nerede ne şekilde mutluluğu bulabildiğimiz önemlidir. Hayat; inanılmaz bir yolculuk ve seyir ettiğimiz sürece belki günler, belki aylar boyu sürecek o yaşanası anların bize hangi olgunluğu katacağı, hangi Aşkı yaşatacağı, hangi menzilde coşkuyla haykırtacağı ya da tamam artık son durak burası diyeceği sizlere göre bir bilinmez denklem gibi görünse de bizlere göre böyle değil! Bazı şeyleri tahmin ederek yaşamak ve bu tahminlerin olumsuzluğu altında kalan ruhun yorgunluğu ile Yaradana AŞK duymak!

Evet, bir klasik Merkür retrosu yazımızın derya denizinde katre-i muktedir şeklinde  orasından burasından kırpa kırpa 🙂 bitirdik.  Şimdiden gelecek tüm eleştirilere bir kocaman EYVALLAH! İnsanları 12 tipe bölmem ben. O zaman Aralık ayında teröre şehit verdiklerimizin burçları ne ola ki acep? Vedic Norm okuyucuları teşekkürlerimi sunmadan edemem eğiliyorum önünüzde saygı ile. Transit Merkür’ün geçtiği ev, Ay’ın ve Lagnanın bulunduğu evden itibaren sayılmalıdır. Buna göre Merkür 2.4.6.8.10.11.evlerden geçerken olumlu ve faydalı etkiler verir. Diğer evlerden geçişleri ise olumsuzdur. Fakat retro seyrinde verdiğim ev konumlarında zararlı çalışacaktır. Çok severim Merkür Retro’sunu çok en faydalı ticari atılımlarımı ve kazançlarımı retro seyrinde yaptım. Bilgilenelim, hazırlıklı olalım der, gözlerinizden, güzel gönüllerinizden öperim.

Ayşen Tok